Gevoeligheid als Talent- Hooggevoelig- HSP

Wat betekent het dat je (hoog)gevoelig bent?

 

Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger of sensitiever dan anderen. Iemand die zeer gevoelig is wordt in de volksmond vaak (hoog)gevoelig of ook wel HSP genoemd. Een HSP’er is iemand die gevoeliger is voor indrukken en merkt meer signalen en details op.

 

Mensen in hokjes plaatsen of labelen hou ik zelf niet zo van, echter kan een overzicht met kenmerken er toe bijdragen dat een HSP’er zichzelf beter leert kennen. Ik vind zelf het woord  ”gevoelig” of ”sensitief” prettiger klinken, maar dat is voor een ieder weer anders.

Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap die positief kan worden ingezet, alleen ervaren veel mensen dit in het begin vaak als een last. Een (hoog)gevoelig persoon wordt met een gevoeliger zenuwstelsel geboren, waardoor ze meer details waarnemen en deze prikkels intensiever en uitgebreider worden gesorteerd.

 

Elk moment van de dag doen we indrukken op via onze zintuigen: zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Een (hoog)gevoelig persoon beleeft deze sensaties vaak intenser dan gemiddeld. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor een (hoog)gevoelig persoon al snel teveel zijn.

Hooggevoeligheid kan sterk van invloed zijn op werk, het persoonlijke leven en relaties. Het is een eigenschap die in onze hectische, westerse maatschappij, waar de nadruk ligt op verstand en ratio, niet erg wordt gewaardeerd. Omdat veel HSP’s deze eigenschap als een last ervaren, vragen ze zich vaak af wat er mis is met hen. Ze hebben de neiging zichzelf te willen veranderen, en hun eigenschap en talenten te onderdrukken of negeren.

 

Door het leren bewust te worden en accepteren van je hooggevoeligheid, kun je wat je eerst als een last ervaarde een mooie kwaliteit maken. Het is daarom belangrijk aandacht te besteden aan jouw ‘’binnenwereld’’, je grenzen te stellen, jouw unieke en ”eigen wijze” talenten te ontdekken, je innerlijke kracht te versterken en een juiste balans te vinden tussen activiteit en rust.

Kenmerken van HSP’s zijn onder meer:

 • Nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar.
 • Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf, waardoor HSP’ers zich vaak niet op hun gemak voelen. 
 • Hebben meer moeite en tijd nodig om indrukken te verwerken.
 • Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel.
 • Voelen stemmingen en sferen goed aan.
 • Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek.
 • Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur.

 • Kunnen verlegen overkomen, maar zijn dat veelal niet.
 • Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren.
 • Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch.
 • Zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen; moeite om grenzen aan te geven.
 • Het curriculum vitae is vaak lang en divers.
 • Je werkt het liefst in je eigen tempo.
 • Je hebt een afkeer tegen het werkwoord: ”MOETEN”

Wil jij jouw gevoeligheid omarmen en als positieve eigenschap inzetten?

 

Maak dan een afspraak voor een Talent in het Licht traject,  waarbij we jouw unieke talenten gaan ontdekken en hoe je dit op een positieve manier kunt inzetten in je dagelijks leven. 

HSP 3-in-1 Test

Mocht je een uitgebreide test willen doen, doe dan de HSP 3-in-1 test.

 

De meerkeuze HSP-3-in-1 test geeft allereerst de mate van sensitiviteit weer. Ben je wel of niet bovengemiddeld sensitief? Ten tweede wordt er in de test onderscheid gemaakt tussen hoog sentimentaliteit en hooggevoeligheid. Op welke gebieden liggen je lasten en op welke gebieden kun je juist goed met de lasten van je hooggevoeligheid omgaan? Indien er goed met de lasten kan worden omgegaan bestaat de mogelijkheid pas echt dat onderliggende kwaliteiten tot uitdrukking kunnen worden gebracht.

Hoe doe ik de test?

Het is belangrijk dat je er de tijd voor neemt en op je gemak de test doet. Ook hier geldt, beantwoord iedere vraag al naar je gevoel je ingeeft ook al zijn de antwoorden soms uitersten in je beleving. Kies dát antwoord waar het gewicht van je gevoel het meest naar uitgaat ook al herken je je niet in alles van het betreffende antwoord. Let op de schuingedrukte woorden want die zijn extra belangrijk voor het vinden van het juiste antwoord. Lees eerst de algemene kenmerken en eigenschappen door die bij hooggevoeligheid horen. Ook de eigenschappen die geen lasten zijn maken deel uit in de herkenning van je eigen hooggevoeligheid. Wees eerlijk in het kiezen van je antwoorden ook al is dat misschien wat lastig.

 

https://www.eszenzz-centre.nl/index.php/105/hsp-3-in-1-test

 

Bron: Eszenzz Centre

Je hart volgen is niet voor niets zo fijn. Het is de energie om moeiteloos jezelf te zijn.

Sabrina